Blocka reklam med Adblocker

I och med Internets framfart så har mycket av reklambranschens pengar flyttats dit och idag är det nästan värre än någonsin. Det värsta med dagens nätreklam är att siterna oftast har reklam som segare ned datorn och ibland reklam som täcker hela siten, vilket bara är jobbigt. För att råda bot på detta ”problem” att ens favoritsiter är nedsolkade med reklam så har adblockers till webbläsarna blivit allt mer populärt.

Använder ni adblockers? Just nu pågår diskussionen om hur framtidens reklam ska se ut och i den diskussionen ingår givetvis nätreklamen och hur utveckligen kommer att se ut på den fronten. De stora tidningarna är beroende av reklamintäkter, men när fler och fler installerar adblockers så då minskar reklamintäkterna. Samma sak gäller andra webbplatser som är reklamfinansierade som forum, bloggar och liknande.

Men vad är en adblocker egentligen?Adblocker är ett datorprogram som identifierar reklamannonser på webbplatser och blockerar dem. Där annonsen skulle ha visats blir det istället en tom ruta.

Fördelarna med att ha adblocker är många:

  • Webbsidor laddar snabbare när de inte segas ner av stor reklam som tar lång tid för datorn att ladda, det viktigaste skälet enligt mig
  • Man slipper bli översållad av reklambudskap
  • På en del sidor är det svårt att avgöra vad som är reklam och inte, det behöver man inte fundera över när man har adblockers.
  • Man kan själv välja när man vill se reklam och inte eftersom man kan slå på och av adblockers som man vill.

Företagen som lever på reklamintäkter på nätet gillar såklart inte adblockers. I de tomma rutor som blir där reklamen skulle ha visats kan siteägarna välja att skriva ett meddelande till besökaren där de påpekar hur viktiga reklamintäkterna är och vädja till besökaren att stänga av sin adblocker. Vilket inte direkt lockar nya annonsörer till siten.

Nu kanske ni tänker att man borde kunna installera ett program som blockerar adblockers på webbsidorna. Sådana program finns, men det finns också adblockers som blockerar dessa program, så det är en katt- och råttalek som besökarna förmodligen kommer att vinna. Därmed gäller det för siterna att hitta en annan strategi för att dels hitta intäkter men också ha reklam på en sansad nivå.

Istället pratas det om att man måste börja skapa reklam som besökarna inte stör sig på eller som de faktiskt vill ta del av. Det tror jag mycket på. Problemet är bara att det kan vara försent att göra nätanvändarna mer reklamvänliga. Många webbsiter har bildligen kastat reklamen i ansiktet på sina besökare. De har lagt upp pop-up fönster med reklam som man inte vet hur man ska stänga. De har proppat in så mycket reklam på sina sidor att datorn blir slö och obrukbar. Självklart tröttnar nätanvändarna då och vill göra något åt problemet, det tycker inte jag är konstigt.

Jag har själv testat adblockers en period, enda anledningen till att jag inte längre har adblockers är för att jag nyss bytt dator och inte installerat adblockers på den nya. För mig blev det mycket enklare att nätsurfa när jag använde adblockers. Datorn gick snabbare och sidorna laddade snabbare när inte tunga videoannonser och rörliga banners satte igång att spela.

Jag tror att om användarna ska bli mer välvilligt inställda till reklam på nätet framöver så måste man börja banta ner reklammängden plus göra reklam som inte tar upp för mycket av datorns kapacitet för att ladda. Sen måste reklamskaparna sluta med fula knep som gör att man inte vet var man ska klicka för att bli av med ett pop-up fönster.

En ny trend som seglat upp på senare år att man istället för tydliga reklamannonser börjar göra reklamartiklar eller reklamsponsrade reportage, så kallat branded content. Men mer om det en annan gång!